• Stofvrij voegen uithakken

    Stofvrij voegen uithakken door Klussen bedrijf Bas Sneller

Voegwerk uithakken

Voegwerk verwijderen

Voegwerk verwijderen is noodzakelijk om nieuw voegwerk te laten zetten. Voegwerk kan verwijderd worden door middel van uithakken of slijpen.

Kosten voegwerk verwijderen

De kosten voor het verwijderen van het bestaande voegwerk worden over het algemeen meegerekend in de prijs per m² om de nieuwe voegen te plaatsen. Dit komt omdat het verwijderen van voegen een snelle en eenvoudige taak is met de middelen die de meeste specialisten in huis hebben. Woont u bijvoorbeeld in een gemiddeld rijtjeshuis met een gevel van 60m² en u wilt hier een platvolvoeg laten zetten dan kunt u uitgaan van een prijs van €600,- inclusief arbeidskosten. Het verwijderen van uw oude voegwerk zit hier bij in.

Waarom voegwerk verwijderen?

Oud voegwerk kan afbrokkelen of scheuren. Kapot voegwerk kan in dat geval leiden tot schade aan de gevel, zowel van binnen als van buiten. Water van buitenaf wordt niet meer goed tegen gehouden en kan binnen zorgen voor lekkage plekken en schimmelvorming. Het kapotte voegwerk verwijderen biedt de mogelijkheid om nieuw voegwerk te laten zetten. Om nieuw voegwerk te installeren moet het oude voegwerk volledig zijn verwijderd, zodoende kan de nieuwe voeg beter hechten aan het metselspecie en de stenen.

Hoe wordt voegwerk verwijderd?

Voegwerk verwijderen kan op meerdere manieren. Meest voorkomend zijn het uithakken en uitslijpen van voegen.

Uithakken

Het hakken gebeurd met een beitel en hamer of een speciale elektrische hakhamer. Door de hakkende beweging komt het specie in de voegen los en brokkelt het stukje voor stukje af. Eerst worden de horizontale voegen verwijderd, vervolgens zullen de verticale voegen er gemakkelijk uit vallen. Met hamer en beitel zal het werk een stuk meer tijd in beslag nemen. Let op bij het uithakken van voegen dat u geen stenen beschadigd, de kans hierop is aanzienlijk groot.

Uitslijpen

Bij het uitslijpen van voegen wordt gebruik gemaakt van een slijptol met een speciaal voeg snijblad. Snijbladen komen in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van uw voeg. Een doorsnee voeg is gemiddeld 12mm. Daarnaast is het aan te raden een zuigslang aan de slijptol toe te voegen om het stof weg te zuigen. Ook hier is het verstandig om eerst de horizontale voegen te verwijderen en daarna de verticale. Het grote voordeel van slijpen is dat het een stuk sneller gaat als uithakken. Het nadeel van slijpen is dat u secuur moet werken. Een vaste hand is noodzakelijk, anders is de kans groot dat u de stenen raakt en onherstelbare schade aan de stenen aan richt.

Bij beide manieren van voegwerk verwijderen is het raadzaam om eerst de gevel te laten reinigen, zodoende wordt er al een deel van het voegwerk verwijderd en wordt het verdere werk een stuk makkelijker. Daarnaast is de kans op het beschadigen van stenen groot, het is dus aan te raden om dit werk uit te besteden.

Nieuwe voegen plaatsen

Na het verwijderen van oud voegwerk is het noodzakelijk om nieuw voegwerk te plaatsen. Zonder voegwerk is de kans op schade aan uw gevel ontzettend groot. Het plaatsen van nieuw voegwerk kan vrijwel altijd door dezelfde bedrijven worden gedaan die ook voegwerk verwijderen. Voor het plaatsen van nieuw voegwerk heeft u een aantal keuzes, er zijn namelijk verschillende soorten voegen.

  • Knipvoeg
  • Snijvoeg
  • Platvolvoeg
  • Schaduwvoeg
  • Bol geklopte voeg
  • Verdiepte voeg
  • Terug gehouden voeg

Al deze voegen hebben een bepaalde uitstraling en allemaal bieden ze een beschermende werking tegen waterschade van buitenaf. Nieuw voegwerk kunt u laten zetten vanaf €10,- per m² inclusief arbeidskosten.

Gevelreiniging

Om het verwijderen van uw voegen makkelijker te maken en om daarnaast een schone, zo goed als nieuwe, gevel te krijgen kunt u ook kiezen voor het reinigen van uw gevel. Bij gevelreiniging wordt vuil en aanslag op uw gevel verwijderd. Hierdoor verlengt u de levensduur van uw gevel. Gevelreiniging kan al gedaan worden vanaf €5,- per m² inclusief arbeidskosten.

Knipvoeg

Een knipvoeg is een voeg die vervaardigd wordt door middel van knipwerk, waarbij langs de zogeheten rei, een houten of metalen liniaal, de specie in de lintvoegen tweezijdig schuin afgeknipt wordt

Snijvoeg

De snijvoeg, ook wel een gesneden voeg genoemd, lijkt sterk op de knipvoeg. Het verschil is dat de knipvoeg enigszins uitsteekt ten opzichte van de steen en de snijvoeg is op gelijke hoogte. Deze manier van voegen oogt erg strak en straalt preciezie uit. Het verschil met de knipvoeg is dat de gesneden voeg niet uitsteekt. Bij de gesneden voeg worden er inhammen gesneden in de voeging, waardoor deze meer ingetogen oogt

Platvolvoeg

De platvolvoeg is de standaard voeg. Het specie waarmee de voeg wordt opgevuld wordt perfect uitgelijnd met de stenen in uw gevel. Hierdoor kan er geen water tussen de voegen komen en dit verkleint de kans op schade aan uw gevel. De platvolvoeg kunt u laten zetten voor ongeveer €10,- per m².

Schaduwvoeg

De schaduwvoeg geeft een prachtige uitstraling aan uw gevel. Het ontwerp, een inwaartse afsnijding met een hoek van 45 graden, zorgt ervoor dat met direct zonlicht er een schaduw effect op uw gevel te zien is. Het laten zetten van schaduwvoegen kost u ongeveer rond de €11,- per m².

Bol geklopte voeg

De bolgeklopte voeg is tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk. De voeg steekt een beetje uit en is grof afgewerkt zodat er een bolle vorm ontstaat. De bolgeklopte voeg kunt u laten zetten voor ongeveer €10,- per m².

Verdiepte voeg

De naam zegt het eigenlijk al bij de verdiepte voeg. Deze voeg is een klein beetje verdiept. Dit geeft een schaduw effect en heeft als voordeel dat na een regenbui de gevel sneller opdroogt. Het verschil met de schaduwvoeg is dat de schaduwvoeg schuin is afgewerkt en de verdiepte voeg is in zijn geheel verdiept en loopt recht. Een verdiepte voeg kunt u laten zetten voor ongeveer €10,- per m².

Terug gehouden voeg

De teruggehouden voeg ligt een beetje tussen de platvolvoeg en de verdiepte voeg in. Hij is enigszins teruggehouden maar niet zo erg als de verdiepte voeg. De vorm van de steen komt zo meer naar voren. De teruggehouden voeg kunt u laten zetten voor ongeveer €10,- per m².

Voegwerk verwijderen

U kunt uw voegwerk verwijderen door het uit te laten hakken of het weg te laten slijpen. Het uithakken van de voegen komt vooral voor bij de wat zachtere en bredere voegen. Het uitslijpen is noodzakelijk wanneer het voegwerk wat harder is. Zeker bij oudere gebouwen met nauwe voegen. Het uithakken is sneller dan het wegslijpen. Pas als uw voegwerk is verwijderd kunt u beginnen met het laten plaatsen van nieuwe voegen.

Stuur hier uw bericht en ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden.