Metselwerkherstel

Het is van belang dat de oorzaak van de schade aan het metselwerk (schade aan metselwerk) wordt weggenomen. Pas nadat de fundering, het anker, de lekkage of een andere oorzaak van de schade is hersteld, kunt u overgaan tot het herstel van het voeg- en metselwerk.

Een scheur in een gemetselde gevel kan alleen door de voegen lopen maar kan ook door de bakstenen gaan. Indien de stenen zijn gescheurd, zullen deze opnieuw moeten worden ingeboet. Het is belangrijk om zorgvuldig de nieuwe stenen uit te zoeken op formaat, kleur en de porositeit van het omliggende baksteenwerk. Er zijn op verschillende plekken in het land bedrijven die tweedehands bouwmaterialen verkopen waar u de juiste stenen zou kunnen vinden. Indien u zelf niet de juiste steen kunt vinden, kunt u ons vragen voor u de juiste steen te vinden in ons netwerk.

Het is niet altijd noodzakelijk om bij gescheurde stenen in het metselwerk over te gaan tot inboeten. Wanneer er bijvoorbeeld een paar stenen zijn gescheurd en de oorzaak van de schade is weggenomen, kunt u besluiten het bestaande metselwerk te behouden. Indien de stabiliteit van het totale metselwerk voldoende blijkt en het inboetwerk waarschijnlijk meer schade zou veroorzaken is het verstandig om de gescheurde stenen te laten zitten.

Naast het behoud en inboeten van bakstenen is er nog een andere methode om de stijfheid van het metselwerk terug te krijgen. Als u geen goede stenen kunt vinden, de scheur niet storend in het zicht ligt of de gevel naderhand toch wordt bepleisterd, kunt u ook overgaan op het ‘Total Wall Concept’. Bij de methode worden er wapeningsstaven ter plaatse van de scheur geplaatst(zie afbeelding) die het totale metselwerk weer de nodige stijfheid geven. De staven worden diep in de voegen van het metselwerk aangebracht om vervolgens te worden gevoegd en daarmee uit het zicht onttrokken worden. Het voordeel van deze methode is dat het oude metselwerk blijft gehandhaafd en dat het herstel op deze wijze in bepaalde gevallen goedkoper kan uitvallen. Het enige dat zichtbaar blijft zijn de (kleine) gescheurde bakstenen en zorg ervoor dat de voeger zorgvuldig de oude voeg eruit haalt(liefst handmatig) zodat de omliggende stenen geen schade door de beitels ondervinden.. Het ‘total wall concept’ is inmiddels algemeen bekend en moet worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven.

Stuur hier uw bericht en ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden